Bingovarianter

När du har blivit medlem på en bingosajt som du trivs med är det bara att kika runt bland de olika spelen och köpa din första bricka. Det finns många olika bingovarianter men de flesta kan sorteras in i tre olika huvudgrupper: klassisk bingo, variantbingo och mönsterbingo.

Klassisk bingo är den traditionella bingovarianten. Klassisk bingo spelas på brickor med 25 rutor (5 gånger 5) och den som först får en komplett rad vinner. Ofta handlar det om att man ska få en vågrät rad men ibland vinner man även på diagonaler och lodräta rader. Rutan i mitten är ofta en friruta och markeras med en stjärna. Eftersom det är så få rutor i klassisk bingo går spelet snabbt.

Variantbingo spelas normalt på en stor bricka uppdelad på tre småbrickor, totalt alltså 75 rutor och 75 bollar. Det finns också varianter med 80 respektive 90 rutor och bollar. I Sverige är det dock ”75-bollsbingo” som är den vanligaste varianten. Variantbingo erbjuder många fler möjligheter än klassisk bingo och är därför populärare än den traditionella varianten. I variantbingo fortsätter spelet när en spelare har fått bingo. Oftast är ordningen när det gäller bingovinster en rad, två rader, tre rader, fyra rader, och slutligen full bricka. Totalt blir det alltså fem vinster per spelomgång. Samma spelare kan vinna bingo flera gånger. Har man riktig tur vinner man alla vinster! Ofta är det full bricka som ger den största vinsten.

Mönsterbingo är det bingospel som det finns flest varianter på. Här är det inte rader man ska fylla utan mönster, till exempel bingo om man fyller i mönstret av en symbol eller bild, eller bingo på mönstret på begynnelsebokstaven på den bingosajt man spelar på. Det kan låta lite krångligt men när man har köpt en bricka så ser man lätt vilka vinstmöjligheter som finns.

Klassisk bingo, variantbingo och mönsterbingo är de tre vanliga bingospelen. Det finns också kombinationer av dessa. Till exempel kan mönsterbingo och klassisk bingo kombineras. Varje bingosajt utformar sina egna bingospel. De populäraste spelen är de som inte avslutas efter en bingo utan där man har flera vinstchanser. Har man köpt en bingobricka vill man ju vara med i spelet så länge som möjligt!